Düzenli su değişimi
Yem, bitki artıkları ve metabolizma ürünleri akvaryum suyuna zarar verir. Akvaryum filtreleri bu maddeleri sudan tamamen ayıramadığından ve kirin büyük bir kısmı akvaryumun zemininde toplandığından, suyun bir kısmı düzenli olarak değiştirilmelidir (2 haftada bir su içeriğinin 1/3'ü gibi). Kısmi su değişimi her zaman zemin toprağındaki kirin emilmesiyle birleştirilmelidir. Kısmi su değişiminden sonra, yeni musluk suyunu balıklara uygun bir şekilde hazırlamak için mutlaka JBL Biotopol gibi iyi bir su hazırlayıcı kullanılmalıdır.
Basit uygulama:
Döküntü emme ağızlığını akvaryumun içine asın, hortumun ucundan biraz emin ve hortumun ucunu bir kovanın içine tutun. Artık su kovaya akacaktır. Döküntü emme ağızlığı ile zemini temizleyin. İşlemi sonlandırmak için döküntü emme ağızlığını sudan çıkarmanız yeterlidir.
Öneri: Suyu ağzınızla emmek istemiyorsanız hortumun tamamını su ile dolana kadar suya daldırabilir, ardından ucunu kapatıp kovanın üzerine getirebilir ve tekrar ucunu açabilirsiniz. Bu durumda su kendiliğinden akmaya devam edecektir.
Akvaryum zemini en iyi şöyle temizlenir:
Döküntü emme ağızlığını döner hareketlerle akvaryumunuzun zemin toprağının içine doğru itin. Emiş toprağı ve kirleri yukarıya doğru ağızlığın içine çekecektir. Toprak kendi ağırlığıyla tekrar aşağıya çökecek, yalnızca kirler emilerek akvaryumdan çıkarılacaktır. İnce kumdan oluşan zeminlerde döküntü emme ağızlığını zeminden yükselterek emme gücünü ince kum da tekrar aşağıya çökecek şekilde ayarlayabilirsiniz. Ağızlığın içinde bulunan bir süzgeç balıkların ve karideslerin yanlışlıkla emilmesine engel olur. Süzgeç temizlik amacıyla çıkarılabilir.
Eğer örtücü çakıl tabakasının altında uzun süreli bir toprak gübresi bulunuyorsa (örn. JBL PROFLORA AQUA BASIS), döküntü emme ağızlığı zemin toprağına akvaryumun taban camına dayanana kadar itilmemeli, sadece zemin toprağı örtüsünün kalınlığı kadar derine itilmelidir.